Construction Projects

Recreation and Wellness Center Hayward Campus

The newly opened Associated Students Recreation and Wellness Center, designed by LPA Inc., is a LEED Gold equivalent building. By fully integrating sustainable concepts, this 54,000 square foot building was designed to meet 34% of Title 24, California Building Code of Regulations, above the 30% goal set by CSUEB's master plan. The Recreation & Wellness Center is now the most energy efficient  building on the Hayward campus. LPA Inc, was given an Award of Merit for their design from AIA's Central Valley Chapter. See their entry.

Sustainability Features Include:

Ventilated Trombe WallRecreation and Wellness Center Trombe Wall

A trombe wall on the West facade allows for passive heating of the large gymnasium space by capturing the heat from the afternoon hours within the exposed western facing concrete wall and glazing assembly. This wall then allows the heat to re-radiate into the gymnasium in the night hours. The wall is comprised of a series of louvers which open to allow cool breezes in, while exhaust fan monitors on the east end of the roof help draw the spent air out.

On days where the outside air is below the optimal temperature range, a heating component layered behind the louvers is activated which warms the air as it enters the building.  Fitness and multi-purpose rooms are fed via displacement ventilation where the supply air gently “bleeds” out instead of being forcefully blown. This wall and vent system keeps the building naturally cool during day and warm during night hours.

Radiant Heating

In Hayward's mild climate, the primary need is to heat rather than cool. The building's radiant heating system was developed for all common areas and the jogging track, where it served double duty by heating the second floor running track and first floor basketball courts. This system, coupled with the trombe wall, depleted the need for an active heating system.

Lighting

The large proportion of exterior and interior glass, coupled with Solatube skylights, keep the facility naturally well lit during the day, while high efficiency fixtures are used during the evening hours.  All appropriate internal spaces have access to daylight and incorporate effective daylighting sensors and occupancy sensors to minimize the amount of energy consumed by artificial sources. 

Storm Water

All storm water is treated on site by a series of bioswales that wrap around the east and south sides of the building where a combination of native plants and climate appropriate species filter the run-off before recharging the groundwater, completely avoiding the city storm drain systems. This project is a model for storm water management practices for the campus and has been used as a case study for future capital projects at the University.





  • Print This Page
  • Bookmark and Share